Firczák Gyula kötetek II. Hit és Tudomány

Firczák Gyula kötetek II. Hit és Tudomány

Szerző(k): Bán Annamária, Becske Pál-Zsolt, Fodor Krisztina, Suslik Ádám, Szendrey Anita, Tóth Enikő, Veres Szabolcs, Togyeriska Erika, Bodnár Alexandra, Danku Ágnes, Dancs Krisztina, Jakab Annamária, Hoványi Márton, Iván Gábor, Nagy Tamás, Varga Csaba, Szaplonczay Máté, Cséke Katalin, Bidzilya Vivien
Szerkesztő(k): Marosi István
Évszám: 2018
Folyóirat/tanulmánykötet: Beregszász, GÖRÖGKÖR-Kárpátalja Magyar Főiskola Görögkatolikus Lelkészség
ISBN: 978-617-7404-79-7

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megrendezett I. és II. Keresztény Tudományos Diákköri Konferencia tanulmányainak gyűjteménye.

Firczák Gyula, korának egyházilag és társadalmilag is kiemelkedő alakja, 1892–1912 között a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke volt. Az emberi méltóság útját és a fejlődés lehetőségét a szellemi felemelkedésben látta. Egy évszázada írta le ma is aktuális gondolatait: „A világnak nem… a külső politikai átalakulásra van szüksége, hanem a benső erkölcsi újjászületésre: Renovare omnia in Christo. A szociális bajokat… nem a külső radikalizmus fogja orvosolni, hanem egyedül a mélyreható krisztusi reform, amely az evangélium szellemét beleviszi a szívekbe, a családi életbe, az állami és társadalmi intézményekbe.”

Köteteinkkel megjelenítjük a Kárpátalján élő görögkatolikusok szellemi termékeit, hogy hozzáadjuk „talentumainkat” a kárpátaljai magyarság szellemi életéhez.

Tovább