Firczák Gyula kötetek III. A hit szolgái

Firczák Gyula kötetek III. A hit szolgái

Szerző(k): Keresztes Dénes, Grezsa István, Tóth Attila, Komiszár Dénes, Hiába Krisztina, Sebők Szilvia, Bihari Kitti, Lőrinc Bernadett, Kész Réka, Gál Adél, Asztalos Annamária
Szerkesztő(k): Marosi István
Évszám: 2019
Folyóirat/tanulmánykötet: Beregszász, GÖRÖGKÖR-Kárpátalja Magyar Főiskola Görögkatolikus Lelkészség

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán megrendezett III., IV. és V. Keresztény Tudományos Diákköri Konferencia tanulmányainak gyűjteménye.

Firczák Gyula – korának egyházilag és társadalmilag is kiemelkedő alakja – 1892–1912 között a Munkácsi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke volt. Az emberi méltóság útját és a fejlődés lehetőségét a szellemi felemelkedésben látta. Egy évszázada írta le ma is aktuális gondolatait: „A világnak nem… a külső politikai átalakulásra van szüksége, hanem a benső erkölcsi újjászületésre: Renovare omnia in Christo. A szociális bajokat… nem a külső radikalizmus fogja orvosolni, hanem egyedül a mélyreható krisztusi reform, amely az evangélium szellemét beleviszi a szívekbe, a családi életbe, az állami és társadalmi intézményekbe.”

Köteteinkkel megjelenítjük a Kárpátalján élő görögkatolikusok szellemi termékeit, hogy hozzáadjuk „talentumainkat” a kárpátaljai magyarság szellemi életéhez.

Tovább